Dag 05 – Vad är kärlek?

Ja, vad är kärlek? Det finns olika sorters kärlek så det beror lite på. Min kärlek är stark för alla de som står mig nära men jag skulle nog vilja säga att jag älskar min pojkvän mest. Men min kärlek till min familj (iaf de flesta i den) är villkorslös! Ändå så står jag min pojkvän närmast och såklart min mamma :) Jag vet inte vad mer jag ska säga om detta men jag hittade bra texter omkring detta på Google... 



Kärlek på olika sätt

Kärlek är nästan omöjligt att beskriva. Känslan och upplevelsen är olika för olika personer och kan variera från gång till gång som man blir kär.

 Illustration: Nausikaa,Bilden föreställer ett par som kramas och pussas

Det finns många olika slags kärlek. Föremålet för ens kärlek behöver inte vara en annan person, du kan älska en hund eller katt precis lika mycket som en människa. Många älskar även sina barn, föräldrar och syskon väldigt mycket. För många innebär kärlek det de känner för en annan person.

För en del pirrar det i hela kroppen bara de tänker på personen de är kär i, några blir konstant rusiga och varma, vissa blir mest nervösa och kallsvettas medan andra blir energiska. En del känner en stilla känsla i magen eller bröstet, vissa kan inte sluta tänka på personen i fråga medan andra känner allt detta på en gång.

Kärleken skiljer sig också beroende på om den är besvarad. Är du lyckligt kär känner du dig oövervinnerlig, är du däremot olyckligt kär kan det kännas som om hela världen rasar samman.

Kärlek eller förälskelse?

Ibland är det svårt att veta om man verkligen är kär. Kanske är du förälskad, bara lite intresserad eller kanske mest tänd. Ena dagen kan du känna dig förälskad i en person för att nästa dag vara jätteförälskad i en annan. Är det då kärlek?

Många tycker att kärlek är först när man känner varandra väl och accepterar varandras bra och dåliga sidor medan andra tror på kärlek vid första ögonkastet. Vad som är kärlek eller inte kan bara du själv avgöra. Kärleken är individuell och ingen har rätt att säga att det ska vara på det ena eller andra sättet.

Kärlek enligt SAOB

Enligt Svenska Akademiens ordbok betyder kärlek: "En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet".

Kroppslig och social kärlek

Rent fysiskt sätter kemiska processer igång i kroppen när vi blir kära. Bland annat frigörs oxytocin, som är det hormon som förstärker banden mellan två människor och ger en känsla av lugn och ro. Både män och kvinnor har oxytocin. Hormonet frigörs vid till exempel beröring, sex, amning och under förlossning.

De kemiska processerna är en förklaring till känslan av rus och glädje. Men det går inte att säga exakt vad som ska hända när vi blir kära. Våra reaktioner beror på förväntningar, drömmar, personkemi, känslor och bakgrund. Redan när vi är små läser de vuxna sagor för oss om sann och evig kärlek och vi härmar de vuxnas kärleksbeteenden. Det vi lär oss som barn påverkar oss senare i livet.

Därför är det är inte underligt att allt ställs på ända när vi blir kära. Vi inser plötsligt att drömprinsen inte kommer på en vit springare utan på en grön cykel. Drömprinsessan kanske har både finnar och dålig andedräkt. Kärleken kanske inte heller varar för evigt.

Första kärleken

Första kärleken kommer när som helst i livet. En del blir kära på dagis och en del först i vuxen ålder, men tonårstiden är ofta en tid då kärleken blomstrar ordentligt. Man får en chans att testa sina känslor på en eller flera personer. Ibland nöjer man sig med att bara titta och drömma och man kan leva en hel vecka på att "hon såg på mig". Ibland får man chans att bli ihop med den man är kär i. Det kan vara en fantastisk upplevelse och en helt ny tid i livet kan börja.

Kär i en idol

Många blir kära i en filmstjärna eller popstjärna i de tidiga tonåren. På så sätt kan man utforska kärlekskänslorna utan att behöva ta i tu med dem på riktigt utan att vara rädd för att bli avvisad. Kärleken till en idol kan vara lika allvarlig som kärleken till en kamrat och precis lika jobbig som en obesvarad kärlek till någon i ens närhet. Med tiden brukar förälskelsen gå över och den förälskade blir istället intresserad av personer som finns i närheten.

När man inte blir kär

En del prioriterar bort kärleken, kanske av rädsla eller religiösa skäl. Kanske har man blivit kär i fel personer tidigare och har dåliga erfarenheter från det. Många tycker också att det är svårt att hitta någon att bli kär i.

En del personer klarar av att leva utan kärlek, men för andra kan det leda till nedstämdhet eller depression. Om du känner att du mår dåligt på grund av detta kan beteendeterapi hjälpa. I terapin lär du dig att se ditt beteendemönster och kanske förändra delar av det.

När omgivningen inte accepterar din kärlek

Det finns många förutfattade meningar om vad kärlek är och vem man kan bli kär i. Men i praktiken har kärleken inga gränser. Man kan bli kär i någon som är äldre eller yngre, man kan bli kär i någon av samma eller motsatt kön och man kan bli kär i någon som är lik eller olik sig själv.

Att inte bli accepterad av sin omgivning kan vara mycket jobbigt. Ibland kan det vara bra att prata med andra som har liknande erfarenheter, till exempel RFSL som erbjuder stödsamtal för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

I en del kulturer väljer föräldrarna vem barnen ska gifta sig med. Det kan skapa stora problem i familjer där man har olika åsikter om relationer. Om du är berörd av det här och vill prata med någon kan du kontakta stödorganisationen Terrafem. Du får vara anonym när du ringer dit och det syns inte på räkningen att du har ringt dit. Du kan även prata med din ungdomsmottagning om du har problem.

När kärleken inte fungerar

Om du har en kärleksrelation som inte fungerer kan det vara bra att prata med någon utomstående. Det är särskilt viktigt om det finns barn med i bilden. Alla kommuner erbjuder parsamtal hos familjerådgivningen.

Hjälp för dig som är ung

Om du är ung och har problem med kärleken och relationer och inte vet vad du ska göra kan du kontakta skolkuratorn, skolsköterskan eller din ungdomsmottagning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0